
Mest: het nieuwe goud? Duurzaam Hoonhorst pitcht prachtplan

Op 23 januari presenteerde Duurzaam Hoonhorst het plan voor een mest-o-theek bij de grote energiepitch van de provincie Overijssel. Oftewel: een prachtig plan werd in korte tijd aan deskundigen en investeerders gepresenteerd, waarna zij konden aanbieden het plan te helpen realiseren door het inbrengen van advies en financiën. de pitch was een groot succes. Lovende woorden, mooie kritsiche vragen en maar liefst 4 'likes'en 2 geinteresseerde investeerders.
Mest-o-theek
De werkgroep mest is al lang enthousiast op zoek naar een manier om mest te gebruiken als grondstof voor energie en andere zaken. De eerste 2 ideeën, hoogwaardig biogas en biogas als brandstof voor landbouwvoertuigen, bleken (nog) niet haalbaar, maar met de nieuwe mestwet die onlangs is ingegaan is er sprake van “nieuwe ronde, nieuwe kansen”. Volgens deze wet moeten boeren verplicht een deel van hun mestoverschot verwerken. Idee is nu dat er in het gebied van Hoonhorst een mestverwerkinginstallatie komt en dat uit deze installatie droge en exportwaardige mest komt. Er is gekozen voor een eenvoudige mestverwerkinginstallatie die in zijn eigen duurzame energiebehoefte voorziet. Bij voorkeur komt deze installatie bij een varkensboer, omdat deze veel fosfaten kan verwerken. Deze varkensboer gaat al zijn mest verwerken en dat is veel meer dan hij wettelijk verplicht is. Hij legt dit vast in een zgn. mestverwerkingovereenkomst (MVO). De door deze boer te veel verwerkte mest (onttrokken fosfaten aan de landbouw) worden middels certificaten (VVO’s: verwerkingsverplichtingsovereenkomsten) onder de Hoonhorster boeren verhandeld. De andere boeren gaan dus niet op het eigen bedrijf mest verwerken, alleen hun overschotten worden middels VVO’s gecompenseerd. Dit is voor alle deelnemende boeren voordelig. En door op Hoonhorster schaal mest duurzaam te verwerken en de handel in VVO-certificaten te organiseren, bijvoorbeeld in co-operatie vorm, wordt voorkomen dat handelspartijen met de marges gaan strijken. Deze marges blijven dus in de eigen coöperatie. Dit is goed voor de Hoonhorster boeren, ondernemers en dorp.
Het plan heeft al tijdens heel wat overleggen op tafel gelegen, talloze rekenwonders zijn er diverse keren doorheen gegaan en het lijkt haalbaar.
De steun van de deskundigen en investeerders de pitch is een mooie kans om het groen, gezond, gemeenschappelijk plan ook werkelijk te kunnen realiseren.
------